Które dziecko nie lubi frytek? Takie, które ich jeszcze nie jadło 🙂 Znam mamy, które nie dają swoim dzieciom frytek, bo są one niezdrowe. Moje dzieciaczki jedzą frytki i lubią, i to nawet bardzo. Pierwsze swoje frytki zjadły te moje pociechy z … pewnego fast foodu, z którego ja najbardziej lubię frytki. Pewnie go znasz. Niestety ostatnio za dużo się dowiedziałam i naczytałam na temat tego z czego one są robione i będziemy starać się to miejsce omijać. Nie zarzekam się, że nigdy już tam nie wstąpimy. W chwili słabości może ulegnę 😉
Częściej robiliśmy jednak frytki w domu, a tym razem polecamy zdrowe frytki ze słodkich ziemniaków tak zwanych batatów. Jak je zrobić?
Potrzebujesz:
– 1 kg słodkich ziemniaków batatów
– 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 3/4 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
-1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
Przygotowanie:
– obierz bataty i pokrój w prostokąty mniej więcej tej samej wielkości, by wszystkie równomiernie się upiekły
– oliwę dokładnie wymieszaj z wszystkimi przyprawami w sporej misce. Do miski wrzuć kawałki batatów i przemieszaj tak, by oliwa z przyprawami dokładnie okleiła każdą frytkę
– frytki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piecz w 200 stopniach przez około 25 do 30 minut
– słodkie ziemniaki powinny być miękkie i przyrumienione
To wszystko 🙂 Najlepiej jeść ciepłe. Wtedy najbardziej smakują. Mam wrażenie, że są bardziej sycące niż zwykłe frytki, a może po prostu tego dnia ja byłam bardziej najedzona 😉
Stasieniek zajadał się tymi frytkami. Tosieńce mniej smakowały. Powiedziała, że woli zwykłe frytki. Czy będziemy je robić? Tak. W końcu 3/4 rodziny smakowały. Tak to już jest z tymi smakami. Nie zawsze wszystkim dogodzisz. Jedną wadę ma ta potrawa, a może nawet dwie. Niestety bataty są kilka razy droższe od zwykłych ziemniaków i nie wszędzie je kupisz.
A to nasze batatowe frytki jeszcze przed upieczeniem i
… i już po upieczeniu.
Dawid jak przyszedł na gotowe, to myślał, że to są frytki z … marchewki 😀 Rzeczywiście wyglądają podobnie, ale smakują inaczej.
To jak próbujesz?
Bardzo lubię frytki z baratów. I z selera, i z pietruszki i podobno z topinambura też są dobre 🙂
Jej, ja najpierw muszę sprawdzić co to jest topinambur 🙂
Chętnie spróbowałabym takich frytek 🙂
Ja do mieszanki batatowej dodaję również słupski marchewki 🙂 I jest pysznie!
Ciekawe czy na oko da się odróżnić frytkę z batatów od marchewki 😉
Wyglądają pysznie. Wstyd przyznać ale nie mam pojęcia jak wyglądają bataty 🙂
Na pewno pyszne! Robiłam ostatnio z brukwii . Mniam
Okazuje się, że z większości warzyw można je robić 🙂
Ha! Nie tylko dzieci je uwielbiają. Stosunkowo nie dawno odkryłem smak batata, właśnie w formie frytek, i innych już nie robię 🙂