poniedziałek, Lipiec 22, 2019

Owsiane batoniki

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe, przepyszne batoniki owsiane. Już od dawna za mną chodziły, aż w końcu postanowiłam je zrobić. Staś i Antoninka też lubią słodkości, więc jak już je jedzą, to wolę żeby były one zdrowe.

Nie lubię skomplikowanych przepisów, więc ten też jest prosty i szybki. Najwięcej czasu zajęło mi nakładanie masy na blaszkę i formowanie w miarę równych batoników, bo samą masę robi się ekspresowo. Pora przejść do konkretów. Jeśli masz ochotę spróbować takich batoników, to potrzebujesz:

– 125g płatków owsianych górskich,
– 25g orzechów laskowych,
– 25g orzechów włoskich,
– 25g rodzynek,
– 25g żurawiny
– 200g kajmaku.

Przygotowanie:
– orzechy włoskie i laskowe pokroić na mniejsze części,
– wszystkie suche składniki (orzechy laskowe, włoskie, rodzynki, żurawinę oraz płatki owsiane) wymieszać,
–  dodać kajmak i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki suche były nim oblepione,
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nią masę formując prostokąty o wymiarach mniej więcej 11cm na 4cm i wysokości 1cm,
– batoniki pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 45min.

Możesz dodać do tych batoników inne bakalie, takie jakie lubisz, ale zwróć uwagę żeby masa nie była za sucha, bo wtedy batoniki będą się rozpadać. Z podanej ilości składników wychodzi siedem batoników wielkości, którą podałam. Oczywiście możesz je formować w dowolnym kształcie i wielkosci trzymając się tylko wysokości 1cm.

Batoniki musli, to zdrowa słodycz, fajna przekąska na wycieczkę i bomba energetyczna. Nie będę ukrywać, bo pewnie się domyślasz, że też bomba kaloryczna, ale przecież nie je się tego codziennie i do tego w ogromnych ilościach.

Dlaczego warto

Ja mimo, że zaczęłam walkę z nadliczbowymi kilogramami na taki dodatek do kawy w trakcie pracy zawsze się skuszę ponieważ:

orzechy zawierają liczne witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez. Poprawiają zdolność koncentracji oraz niwelują stres. Chronią przed chorobą wieńcową, udarem i zawałem serca. Poza tym zawierają błonnik wspomagający trawienie i chroniący przed nowotworami jelit.
płatki owsiane również zawierają witaminy z grupy B. Witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację oraz przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez są niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego. Poza tym owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika.
rodzynki natomiast poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Zawierają także jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy, a także bor – pierwiastek wspomagający pracę szarych komórek oraz poprawiający możliwości koncentracji.
żurawina jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz A i C. Jest dobra na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem.

 Skuszę się też na takiego batonika, bo po prostu jest pyszny. Spróbuj 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Koniecznie przeczytaj

Niemapa – niebanalny przewodnik ilustrowany

Niemapa, to ilustrowany przewodnik po miastach i nie tylko. My mamy niemapę Puszczy Białowieskiej. Są to zdecydowanie nasze klimaty, spokój, głusza, z dala od...

Wooden City – mechaniczne modele

Po raz pierwszy spotykam się z tak niesamowitymi modelami. Faktem jest, że w swoim życiu nie za wiele w ogóle miałam odczynienia z tego...

Domki kempingowe Klenovica w Chorwacji

Jak zawsze i tym razem pokazuję wam miejsce, w którym nocowaliśmy w trakcie naszego pobytu tym razem w Chorwacji. Po raz pierwszy chyba nie...