poniedziałek, 4 marca, 2024

Ciasteczka czekoladowe

Dziewczyny oto przepis na szybkie, pyszne i … kaloryczne ciasteczka czekoladowe. Nie martwcie się jednak, bo udowodniono, że czekolada poprawia nastrój 🙂 ponieważ  ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego właśnie za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.

W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy – poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.

Poza tym  po spożyciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 procent wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone wino) – spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko u osób spożywających gorzką czekoladę.

Do dzieła! Jakby przez przypadek zabłąkał się tutaj jakiś Pan, to też zapraszamy do pieczenia 🙂

Wszytko czego potrzebujemy to:
– 60 g masła
– 170 g gorzkiej czekolady
– 2 jajka
– 150 g cukru
– 70 g mąki
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g orzechów pekan lub włoskich
– 50 g mlecznej czekolady
oraz
– chęci
– i 20 minut

Przygotowanie:
– Do rondelka włóż pokrojone masło i  podgrzewaj na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodaj połamaną na kosteczki gorzką czekoladę,  mieszając roztop ją. Odstaw z ognia.
– Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Wlej masę czekoladową i wymieszaj na jednolitą masę. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj  na jednolitą masę bez grudek.
– Wymieszaj z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 10 minut do zamrażarki.
– Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
– Nabieraj po łyżce masy i wykładaj ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piecz przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

Smacznego 🙂

 

Poprzedni artykułAquapark Wrocław
Następny artykułNa szczęście mamy wybór

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniecznie przeczytaj