czwartek, Czerwiec 27, 2019

Donuts’y czyli pączki z dziurką

Ostatnio u nas kulinarnie 🙂 Tym razem robiłam swoje pierwsze pączki z dziurką. Antoninka i Staś największą frajdę mieli oczywiście w wykrawaniu kółeczek. Choć nie obyło się bez mojej pomocy, bo okazało się, że jednak trzeba mieć do tego trochę siły. Może właśnie dlatego powstały też z ciasta drożdżowego inne kształty 😉 Jeśli chcecie zrobić donuts’y to polecam ten przepis. Przetestowany 🙂

Ciasto drożdżowe:
– 5 szklanek mąki pszennej
– 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 25 g drożdży świeżych
– 2 duże jajka
– 1,5 szklanki letniego mleka
– 1/4 szklanki letniej wody
– pół szklanki drobnego cukru do wypieków
– pół łyżeczki soli
– 1/3 szklanki masła, roztopionego
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– olej do smażenia
– wszystko to czym chcecie przyozdobić Wasze donuts’y (cukier puder, polewa czekoladowa, różnego rodzaju posypki)

Rozczyn ze świeżych drożdży:
– 25 g drożdży świeżych
– 1 łyżka cukru
– 1/4 szklanki letniego mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Ja użyłam suchych – szybciej.  Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut kilkanaście ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką  wykrawać kółka, następnie np. kieliszkiem wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).
Po wyrośnięciu smażyć doughnuts’y w głębokim oleju z każdej strony na złoty koloru. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Tak wyglądały nasze pączusie z dziurką w wersji sote. Najszybciej poznikały malutkie kuleczki. Nawet nie zdążyłam ich oprószyć cukrem pudrem.

A to pączki, które wyszły spod ręki Antoninki i Stasia. Antoninka zrobiła bałwanka, ale niestety rozpadł nam się  w trakcie smażenia 🙁

Były pyszne 🙂

Tak jak pisałam możecie przyozdobić donuts’y tym czym chcecie. U mnie pojawił się : cukier puder, lukier i  roztopiona czekolada. Do posypania użyłam orzechów włoskich, kokosu, i kolorowej posypki.

I jak? Robicie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Koniecznie przeczytaj

Chorwacja – wszelkie wydatki związane z wyjazdem

Z roku na rok coraz więcej Polaków jeździ na wakacje do Chorwacji. W tym roku i my po raz pierwszy wybraliśmy na wypoczynek ten...

Apartamenty Górska Legenda – Szczyrk

W tekście o naszej wyprawie na Malinowska Skałę wspominałam wam, że do Szczyrku przyjechaliśmy dzień wcześniej byśmy rano mogli wypoczęci ruszyć na szlak. Na...

Wyprawa na Malinowską Skałę

Jeśli szukacie propozycji na jednodniowy wyjazd w góry, to proponuję wam odwiedzić Szczyrk. Mówi się, że Szczyrk, to Zakopane Beskidów. Jest tu równie pięknie,...