niedziela, 17 października, 2021

Mega kokosanki

Kolejne słodkości na blogu, a to wszystko dlatego, że po zrobieniu faworków zostały mi białka. Można je wykorzystać w różny sposób. U mnie padło miedzy innymi na kokosanki. Uwielbiam kokos, a kokos w kokosankach, które samemu się zrobi smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na kokosanki, co jest ważne dla mnie, jest prosty i szybki.

Składniki:
– 200g wiórków kokosowych
– 50g masła
– 2 białka
– 120g cukru

Sposób przygotowania:
– Masło roztop w garnku. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
– Białka ubij na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier.
– Ubite białka wymieszaj delikatnie łyżką z zimnym kokosem.
– Wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.
– Piecz w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, około 15 minut  na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Nawet nie wiem kiedy zniknęły. Ostatniego musiałam dzielić na pół między Antoninkę i Stasia, bo była o niego kłótnia. A następnego dnia Dawid mówi „Dzisiaj też zrób kokosanki”. Zrobiłam.

Białka, to też oczywiście bezy. Je również  robiłam chociaż ja zdecydowanie wolę kokosanki 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Koniecznie przeczytaj

Ogród Bajek Międzygórze

Jak gdzieś jedziemy, to chcemy wykorzystać spędzony czas jak najbardziej efektywnie i jak najwiecej zobaczyć. Tak też było w trakcie naszej wizyty w Międzygórzu,...

Dolina Kościeliska

Dolina Kościeliska, to chyba najcześciej odwiedzane przez turystów miejsce w Tatrach. Dopóki nie zrobiłam na instagramie ankiety z pytaniem "Kto był w Dolinie Kościeliskiej?"...

Wodospad Wilczki Międzygórze

Byliśmy w kolejnym pięknym miejscu. Z jednej strony zastanawiam się dlaczego tam jeszcze nie byliśmy, a drugiej wiem, że jest tyle cudownych miejsc w...