sobota, Październik 19, 2019

Przepis na najlepsze pierniczki

Ciężko mi już nawet zliczyć ile razy już w przeciągu ostatniego miesiąca robiłam pierniczki. Wydaje mi się, że pięć razy, i za każdym razem znikały w zatrważającym tempie. Ostatnio już robiłam z podwójnej porcji, żeby zostało na dłużej.

Są pyszne i dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (możesz dodać więcej, ja tego nie robię, bo moje dzieci nie lubią jak jest dużo przypraw.
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– około 1/3 szklanki ciepłego mleka
– papier do pieczenia

Z takich składników wyjdzie wam ciasto na około 20 – 30 pierników, w zależności od tego jakiej wielkości foremki będziecie mieli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj. Ciągle mieszając, dodaj kolejno cukier, sodę, przyprawę do piernika. Następnie masło i jajko.

Dolewaj po 1 łyżce mleka zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde – możesz nie wykorzystać całego mleka. Ciasto powinno przypominać kruche ciasto.  Dokładnie wyrabiaj je przez około 10 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto o grubości około 1/2 cm.

Foremkami wykrawaj pierniczki.

Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 10 – 15 minut.

Po wyciągnięciu pierniczków z piekarnika możesz się rozkoszować ich wspaniałym zapachem i oczywiście smakiem.

Nie zjadaj wszystkich sam, podziel się.

Pierniczki możesz w dowolny sposób przyozdobić. My ozdabialiśmy lukrem królewskim. Pokryte lukrem gwiazdkowe pierniczki powiesiłam na patyku, który wisi za dziećmi, więc jeśli jakieś zostaną, to możesz je wykorzystać do zrobienia ozdoby.

Zostawię od razu przepis na lukier królewski

Składniki:

– 200g cukru pudru
– białko z jednego jajka
– pół łyżeczki cytryny
– przegotowana, ostudzona woda

Przygotowanie:

Przesiej cukier puder, dodaj do niego białko i całość zmiksuj. Następnie dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.

Taki lukier jest bardzo gęsty i ma konsystencję kleju. Idealnie nadaje się do łączenia różnych elementów, na przykład domku z piernika.

Do ozdabiania pierniczków przydadzą się dwie inne konsystencje.

Konsystencja granic – do robienia na przykład konturów
Otrzymasz ją dodając 1/2 – 3/4 łyżeczki wody na szklankę lukru.

Konsystencja zalewowa – do wypełnienia
Na szklankę lukru dodaj 1 i 1/2 – 1 i 3/4 łyżeczek wody.

Smacznego

Joanna Kołpak – Coolpak

Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę, klikając UDOSTĘPNIJ.

Polub moją stronę na Facebooku www.facebook.com/coolpaki

Zajrzyj na mój Instagram www.instagram.com/coolpaki.pl

3 KOMENTARZE

  1. Ja już miałam okazję ich kosztować…są przepyszne 🙂
    Polecam 🙂
    Właśnie zabieramy się też do pieczenia, odrobina przyjemności dla dzieciaków, które siedzą aktualnie chore w domku.:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Koniecznie przeczytaj

MyPhone Pocket Pro – dlaczego miałam go tylko parę godzin

Już od miesiąca mam dodatkowy numer telefonu. Stwierdziłam, że przyda mi się, żeby trochę rozgraniczyć wiadomości i kontakty firmowe od prywatnych. Od miesiąca mam...

Zdrowie z natury

W tym roku po raz pierwszy robiłam sok z czarnego bzu. Coraz więcej uwagi przywiązuję do profilaktyki i do naturalnych metod leczenia, jest to...

ZOO Wrocław

Ostatni tydzień wakacji spędziliśmy dość aktywnie odwiedzając głównie miejsca, w których już byliśmy, ale do których bardzo lubimy wracać: - Muzeum Wsi Opolskiej, - ZOO w...