poniedziałek, 9 września, 2024

Placuszki z jagodami

Sezon truskawkowy się zakończył, a rozpoczął się sezon jagodowy. Też pyszny 🙂
Poza tym, że z jagodami pysznie, to na dodatek zdrowo 🙂 Ponieważ jagody:
– leczą oczy (opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce),
– zwalczają i zapobiegają infekcjom pęcherza moczowego,
– są skutecznym lekiem na biegunkę,
– chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się na nich złogów cholesterolu,
– leczą i zapobiegają powstawaniu żylaków,
– mają właściwości odmładzające,
– wzmacniają naczynia włosowate i kolagen.
Jagody zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, a także duże ilości antocjanozydów, o właściwościach przeciwutleniających.

Owoce te świetnie sprawdzają się w kuchni do potraw na słodko, a także jako dodatek do deserów.  Świetnie smakują, a ozdobione nimi potrawy wyglądają apetycznie.

My dzisiaj polecamy placuszki z jagodami. Szybkie i proste w wykonaniu. W sam raz na śniadanie bądź kolację 🙂

Składniki:
– 4 jajka,
– 2 łyżki cukru,
– 4 łyżki śmietany,
– 4 czubate łyżki mąki pszennej,
– jagody bądź inne owoce,
– olej bądź masło klarowane do smażenia,
– cukier puder do posypania- opcjonalnie.

Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. Żółtka oddzielamy od białek do jednej miski, a w drugiej  ubijamy  pianę z białek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy do białej masy. Następnie dajemy śmietanę i mieszamy. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do masy z żółtek. Na koniec po wymieszaniu wcześniejszych składników dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji. Możemy teraz dodać jagody, ale ja wolę nakładać je już bezpośrednio na placuszek na patelni wtedy mam kontrole nad ilością jagód na każdym placuszku 😉 A może ktoś z rodziny woli bez jagód, albo chcemy za jednym zamachem zrobić też placuszki np. z jabłkami.

Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i nakładamy ciasto. Jedna łyżka ciasta na jeden placuszek. Na placuszka dajemy jagody. Jak placuszek urośnie i się zarumieni z jednej strony przewracamy na drugą. Ściągamy z patelni, kładziemy na talerzyk. Jak ktoś lubi słodsze, to posypuje cukrem pudrem.

Pyszne 🙂 Smacznego 🙂

Tak pyszne, że ledwo wyrwałam parę żeby zrobić zdjęcie, a i te  zaraz zniknęły z talerza.

Poprzedni artykułSokolarnia
Następny artykułOgród bajek przy Chacie Grabowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koniecznie przeczytaj