Nie pamięta już skąd dowiedziałam się o prozdrowotnych właściwościach tego złotego napoju, ale te informacje tak na mnie wpłynęły, że piję go już od dwóch miesięcy.
Głównym jego składnikiem jest przyprawa, którą znamy od dawna. Głównie była wykorzystywana w kuchni do doprawiania albo zabarwiania dań. Od niedawna króluje jako główny składnik różnego rodzaju napojów.
Kurkuma
Kurkuma, bo o niej mowa zawiera silnie działające związki lecznicze zwane kurkuminoidami. Najistotniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina czyli silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.
Działanie kurkumy
Prozdrowotne właściwości kurkumy:
- reguluje odporność na insulinę i zapobiega cukrzycy typu drugiego,
- usuwa wolne rodniki organizmu,
- łagodzi zapalenia stawów i bóle,
- zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych i zmniejsza ryzyko rozwoju raka wielu narządów, miedzy innymi skóry, płuc, jamy ustnej, głowy, przełyku, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy, piersi,
- zapobiega gromadzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach, przez co zapobiega chorobom serca,
- ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne,
- zatrzymuje efekty pewnych chorób mózgu powodowanych między innymi przez udary czy chorobę Alzheimera,
- sprawdza się w terapii zaburzeń osobowości czy depresji,
- działa antybakteryjnie i rozkurczowo,
- ma pozytywny wpływ na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki,
- zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych, a także zaharowuje namnażania się wirusów.
Badania nad prozdrowotnymi właściwościami kurkumy nadal trwają, więc pewnie za jakiś czas dowiemy się czegoś więcej na jej temat.
Woda z kurkumą
W internecie znajdziecie przepisy na przeróżne napoje z kurkumą na bazie wody lub mleka kokosowego. Mój ulubiony to:
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka wody
1/2 łyżeczka miodu
2 plasterki cytryny
szczypta pieprzu
Taki napój pijemy raz dziennie.
Pieprz w napoju ma bardzo istotne znaczenie ponieważ zwiększa wchłanianie kurkuminy. Ja na tyle polubiłam ten napój, że od dwóch miesięcy piję go codziennie. Poza tym posmakowałam pieprz w wodzie. I teraz za każdym razem jak piję wodę, to dodaję odrobinę pieprzu.
Przeciwwskazania
Kurkuma, podobnie jak większość spożywanych przez nas substancji ma swoje ograniczenia. Nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży, ponieważ przyprawa pobudza pracę macicy co może doprowadzić nawet do poronienia. Osoby chore na kamice żółciową również powinny jej unikać gdyż zwiększa odczucie bólu. Poza tym kurkuma wzmaga działanie leków przeciwzakrzepowych.
Warto poszukać
Kurkumę dostaniecie w większości sklepów. Z racji tego, że w trzech najbliżej położonych sklepach kurkumy nie było, to wybrałam się do sklepu sprzedającego różnego rodzaju suplementy i zdrowe, naturalne specyfiki. Dobrze się złożyło, ponieważ okazało się, że kurkuma tam zakupiona wyszła mnie dużo taniej niż ta sprzedawana w sklepach jako przyprawa. Za 100g zapłaciłam 3,30zł, natomiast cena jednej z przyprawowych marek to 1,71zł za 20g. Nie są to zawrotne kwoty, ale po co przepacać.
Jeśli spodobał Ci się mój wpis udostępnij go proszę, klikając UDOSTĘPNIJ.
Polub moją stronę na Facebooku www.facebook.com/coolpaki
Zajrzyj na mój Instagram www.instagram.com/coolpaki.pl
Super patent na zimowe (i nie tylko!) wzmacnianie odporności. 100 % natura, bez zbędnych dodatków <3